Πως να συντηρήσετε το hardware (υλικό) του Η/Υ σας

Ο η/υ σας αποτελείται απο πολλά κομμάτια και μέρη είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό του.

Το εσωτερικό του αποτελείται από ηλεκτρονικά μέρη (κυκλώματα) και από μηχανικά μέρη, όπως ο σκληρός δίσκος, η συσκευή CD/DVD, οι ανεμιστήρες.

Αναλόγως που έχετε τοποθετήσει τον η/υ σας (στο υπνοδομάτιο ή στο γραφείο) εξαρτάται και το πόσο συχνά πρέπει να τον συντηρήτε. Η συντήρηση την οποία πρέπει να κάνετε είναι το ξεσκόνισμα και αυτό γιατί το κουτί του η/υ σας ρουφάει τη σκόνη σαν μαγνήτης. Αυτό συμβαίνει πρώτον διότι είναι ηλεκτρικό κύκλωμα και όπως περνάει το ρεύμα ελκύει τα μόρια της σκόνης και δεύτερον επειδή τα ανεμιστηράκια ρουφάν αέρα από το περιβάλλον για να τον ψύξουν και έτσι η σκόνη εγκλωβίζεται μέσα στο κουτί.

Στο υπνοδωμάτιο τα ποσοστά σκόνης είναι πολύ μεγαλύτερα από ένα γραφείο οπότε ενώ σε ένα γραφείο ένα ξεσκόνισμα στο εσωτερικό του το χρόνο αρκεί, στο υπνοδωμάτειο θέλει τουλάχιστον δύο φορές.

Η σκόνη στο κουτί του η/υ σας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι πως το κουτί δεν ψύχεται πλέον σωστά και ανεβάζει θερμοκρασίες με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να υπολειτουργεί για να μην καεί. Επίσης η σκόνη εισχορεί σε κάποιες ενώσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει βραχυκύκλωμα που μπορεί είτε να προξενείσει προβλήματα είτε ακόμη και να κάψει κάποιο μέρος του η/υ σας.

Τέλος είναι και θέμα υγηινής διότι σ’αυτή η σκόνη που συσσωρεύεται δημιουργούνται διάφοροι μικροοργανοισμοί που εκτινάσονται μέσω των ανεμιστήρων σε όλο το δωμάτιο.

Για να τον καθαρίσετε θα χρειαστείτε μία φιάλη πεπιεσμένου αέρα.

Η διαδικασία είναι η εξής.

Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από την πρίζα και αφήστε τον τουλάχιστον μισή ώρα να κρυώσει (αν τον είχατε ανοικτό). Ξεβιδώστε το αριστερό καπάκι (όπως βλέπουμε το κουτί από μπροστά) και τοποθετείστε το κουτί σε ένα σημείο που μπορεί να φύγει η σκόνη π.χ. πυλωτή, βεράντα, γκαράζ, αυλή.

  • Ψεκάστε με τη φιάλη σιγά σιγά ένα ένα τα μέρη.
  • Βάλτε και το σωληνάκι για να πετύχετε ακόμη καλύτερη πίεση.
  • Ψεκάστε μέσα στο τροφοδοτικό από πίσω και από μέσα. Ψεκάστε τις ψύκτρες για να φυγει η σκόνη που έχει μέσα.
  • Ψεκάστε ανάμεσα σε δίσκους, συσκευές CD/DVD.

Αφού τελειώσετε αφήστε το κουτί για άλλη μισή ώρα στον αέρα, διότι το περιεχόμενο της φιάλης μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα με το ρεύμα και θα πρέπει να εξατμιστεί τελείως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *